Zandkasteel Bouwen als bedrijfsuitje.

Zandkastelen Bouwen

Zandkasteel bouwen?

Op deze pagina willen we u graag uitleggen hoe zandkastelen bouwen in zijn werk gaat. Daartoe hebben we de vragen die ons het meest gesteld worden op een rij gezet

Hoe bouw je een zandkasteel?

Wanneer je een zandkasteel bouwt begin je met het maken van een blok zand. Uit dit blok word vervolgens het zandkasteel 'gesneden' door zand te verwijderen. Vergelijkbaar met een beeldhouwer die delen van een steen weghakt en uiteindelijk een beeld overhoudt.

In praktijk komt het er op neer dat er eerst flink geschept, gemengd en gestampt wordt om het benodigde blok zand op te bouwen. Heeft elk team een stevig blok, dan is het tijd voor het creatieve werk. Met troffels en fijner gereedschap wordt de gewenste vorm voorzichtig uit het zand gesneden en komt het zandkasteel langzaam maar zeker uit het basisblok tevoorschijn.

Kun je ook iets anders bouwen?

Natuurlijk! Sterker nog, meestal bouwen de teams die wij begeleiden helemaal geen zandkasteel. Deze activiteit leent zich namelijk uitstekend om een specifiek thema of inhoudelijke opdracht uit te werken. In de voorbereidingsfase gaan we samen met u na wat voor uw collega's een leuk, aansprekend en relevant thema is. Dit geeft veel meer enthousiasme en betrokkenheid bij de deelnemers dan wanneer u een 'standaard' zandkasteel gaat bouwen.

Kan iedereen zandkastelen bouwen?

Eigenlijk wel. Zandkasteel bouwen is een heel veelzijdige activiteit, waarin elk type mens zijn ei kwijt kan. De "harde werkers" kunnen stevig aan de slag met scheppen, water halen, mengen en stampen. De "creatieve geesten" kunnen zich naar hartelust bezighouden met het ontwerp. De "pietjes precies" verliezen zich in de vele subtiele en fijnzinnige details terwijl de "regelaars" het team bijeen houden. Zo kiest iedereen eigenlijk vanzelf de functie waar hij of zij zich het beste bij voelt en kiest u met zandkasteel bouwen voor een breed gewaardeerde activiteit.

Hoe begeleiden jullie de deelnemers?

Natuurlijk starten met een hartelijk welkom aan alle deelnemers. Tijdens de korte instructie daarna, zetten we in heldere taal de technische kant van de zaak uiteen, zodat elk team vlot van start kan. Ook lanceren we natuurlijk een pakkend bouwthema of -opdracht, zodat de teams meteen kunnen brainstormen over hoe het zandobject eruit moet gaan zien.

Tijdens de uitvoering staan we de deelnemers met raad en daad terzijde. We verstaan de subtiele kunst om elk team voldoende bij de hand te nemen zonder het groepsproces te doorkruisen. Als afsluiting nodigen we elk team uit om hun zandobject kort te presenteren, wat een mooie afsluiting van deze leuke activiteit vormt.

Gewoon zand of speciaal zand?

Tja, daar heeft iedereen zo zijn ideeën over! Speciaal sculptuurzand heeft natuurlijk het voordeel dat je fraaie sculpturen kunt maken met spectaculaire, overhangende vormen. Aan de andere kant: het is meestal niet op de plek waar je het nodig hebt, dus zal je het moeten aan- en afvoeren, wat nogal kostbaar en weinig millieu-vriendelijk is.

Gewoon zand heeft als voordeel dat het op veel plaatsen beschikbaar is en als praktische bijkomstigheid dat geen lastige vlekken op de kleding geeft. Met gewoon zand mag je echter geen metershoge sculpturen met sublieme details verwachten.

In de praktijk werken wij op locatie met het ter plaatse aanwezige zand. Ook met dit zand kun je met de juiste aanpak heel behoorlijke resultaten boeken: bijna alle zandkastelen en zandobjecten die op deze website zijn weergegeven zijn gemaakt in normaal zand.

Wat ons betreft draait het niet om de soort zand. Waar het vooral om draait, is om als team samen aan het werk te zijn en de uitdagingen die de opdracht en het materiaal biedt, met elkaar aan te gaan. Uiteindelijk zijn het vooral het vermogen tot samenwerking en het enthousiasme van de deelnemers die het plezier en eindresultaat bepalen. En gaat het bij deze activiteit dus vooral om de 'mens' en niet om de soort zand. En steken wij liever daar onze tijd en energie in!